Miért nem negatív rangsorolási tényező az ismétlődő tartalom?

ismétlődő tartalom

Miért nem negatív rangsorolási tényező az ismétlődő tartalom?

A tartalommarketing az egyik leghatékonyabb módja a közönség online növelésének.

Az egyedi, jól megírt tartalom rendszeres kidolgozásához szükséges sok munka miatt könnyen belátható, hogy miért létezik duplikált tartalom (annak ellenére, hogy ezek többsége nem szándékos). De vajon a duplikált másolat alacsonyabb helyezést eredményez a keresőmotorban? Igen és nem – és nem úgy, ahogyan azt elvárnád.

A SEO iparágban elterjedt tévhit, hogy a duplikált másolat negatívan befolyásolja a rangsorolást a Google által észlelt duplikált tartalom miatt. A közelmúltban a Google SEO munkaidőben lezajlott társalgójában John Mueller, a Google keresési ügyvédje megosztotta, hogy a Google nem csatol negatív rangsorolási pontszámot a Google SEO.

„…nem olyan sok, hogy negatív pontszám társul hozzá” – mondta Mueller. „Inkább arról van szó, hogy ha pontosan ugyanazt az információt találjuk több oldalon a weben, és valaki kifejezetten erre az információra keres, akkor megpróbáljuk megtalálni a legmegfelelőbb oldalt.”

 

Szóval ez a válasz. De csak azért, mert ez nem negatív rangsorolási tényező, még nem jelenti azt, hogy nem lesz hatással a SEO-ra méghozzá negatívan. Olvasd el a magyarázatot arra vonatkozóan, hogy a Google hogyan rangsorolja a webhelyeket, hogy megértsd, miért nem befolyásolja az ismétlődő tartalom a rangsorolást. Részletesen megvitatjuk a duplikált tartalom SEO hatását is, és meg fogjuk határozni, hogy miért rossz még mindig a webhelyére nézve, még akkor is, ha nem jár hozzá büntetés.

Hogyan rangsorolja a Google a webhelyeket?

Ha egy információra keresel a Google-ön, az eredményeket ad vissza, mindegyiket a lekérdezés szempontjából való relevanciája szerint rangsorolva. Az egyes oldalak rangsorolása a következő három lépésből áll:

👉 Feltérképezés – A Google robotok (robotoknak vagy pókoknak) nevezett összetett programokat használ a több mint 1,83 milliárd webhelyen található több százmilliárd weboldal átválogatására, hogy azonosítsa az egyes oldalakon található információkat.

 

👉 Indexelés – A Google rendszerezi az egyes weboldalakon található információkat, és egy indexnek nevezett adatbázisban tárolja.

 

👉 Rangsorolás – A Google információkat gyűjt az indexből, és megjeleníti a legrelevánsabb eredményeket.

A webhelyek rangsorolásának megjelenítésekor a Google számos Google rangsorolási tényezőt figyelembe vesz, hogy felmérje az egyes eredmények relevanciáját a lekérdezés szempontjából. Ezek a Google rangsorolási tényezők a következőkbe sűríthetők:

👉A lekérdezés jelentése – ez a Google rangsorolási tényező határozza meg a lekérdezés mögötti szándékot, hogy hasonló keresésekkel a legjobb eredményeket találja meg.

👉Relevancia a weboldalakon – A Google kulcsszavakat, metacímkéket és interakciókat használ a relevancia jelzésére.

👉 A tartalom minősége – ez a Google rangsorolási tényező a weboldal szakértelmét, hitelességét és megbízhatóságát méri fel egy adott témában.

Weboldalak használhatósága – a használhatóság előnyben részesíti a felhasználói élményt (UX), azonosítja a felhasználóra fájdalmas pontokat az oldalon, és visszaadja azokat az oldalakat, amelyek használhatóbbnak tekinthetők a többinél.

 

Kontextus és beállítások – a kontextus személyre szabott eredményeket ad a tartózkodási helye, a keresési előzmények és a keresési beállítások alapján

 

Minden Google rangsorolási tényezőhöz specifikus súly tartozik, amely a keresés jellegétől függően változik. Például a kontextus még nagyobb szerepet fog játszani az aktuális eseményeket igénylő eredményekben, mint a szótári definíciók esetében.

Mi az a duplikált tartalom?

A Google által a webhelyek rangsorolása meglehetősen egyszerű. A Google megtalálja a webhelyedet, indexeli a rajta lévő információkat, és megjeleníti, ha relevánsnak ítéli a keresés szempontjából. Ugyanakkor ez egy bonyolult folyamat is – különösen, ha ismétlődő tartalmat találnak. De mi az a duplikált tartalom?

 

Ahogy a neve is sugallja, a duplikált tartalom az, amikor a szöveg jelentős része megegyezik a különböző weboldalakon vagy egy másik webhelyen található más tartalommal. Ez mindenre kiterjed, beleértve a termékleírásokat, fejléceket és lábléceket, a blogbejegyzések másolatait és a nem rosszindulatú szövegek egyéb formáit (a keresési rangsor manipulálása nélkül másolt tartalmat).

Ahhoz, hogy a tartalom ismétlődőnek minősüljön, vagy pontosan egyeznie kell, vagy nagymértékben hasonlónak kell lennie. Például, ha ugyanazt a szótár-definíciót találja különböző webhelyeken, amikor a Google-ban a „mi az ismétlődő tartalom?” keresőkifejezéssel duplikál tartalmat, ez a duplikált tartalom egy formája.

A duplikált tartalomra vonatkozó büntetés és a Google SEO duplikált tartalomra vonatkozó szabályok:

Mint fentebb említettük, a Google duplikált tartalombüntetése mítosz. A Google nem szab ki duplikált tartalomra vonatkozó büntetést a duplikált másolatot tartalmazó weboldalakra. De bár nincsenek negatív Google-rangsorolási tényezők az ismétlődő tartalom-SEO-nak, ez továbbra is károsíthatja a SEO stratégiáid.

A Google SEO duplikált tartalomra vonatkozó szabályai a következőképpen hatnak webhelyedre:

👉Megakadályozza a weboldalak indexelését.

Tudtad, hogy a Google robotjai a webhely indexelése során a feltérképezési költségkeretet követik? Dióhéjban: a Google feltérképezési költségkerete az a figyelem, amelyet a feltérképező robotok fordítanak a webhelyére. A feltérképezési költségkeret meghatározza, hogy a robotok mennyi időt töltenek azzal, hogy feltérképezzék a webhelyet az indexelendő oldalak érdekében.

Az ismétlődő tartalommal teli duzzadt webhely megterheli a Google feltérképezési költségkeretét. Csökkentett feltérképezési költségkeret mellett az egyedi weboldalak nem lesznek megfelelően indexelve.

👉 Megakadályozza a weboldalak rangsorolását.

A Google feltérképezési költségkeretének felhasználása mellett a duplikált tartalom megakadályozza, hogy a korábban indexelt oldalak megjelenjenek. A Google nem szereti az azonos tartalom megjelenítését, még akkor sem, ha az erősen optimalizált SEO-másolat. Tehát, amikor a keresőrobotok SEO ismétlődő tartalmat találnak a weboldaladon, azonnal megpróbálják megtalálni a legjobban illeszkedő oldalt. Ahelyett, hogy öt oldalt indexelnének és jelenítenének meg a rangsorban, végül csak egy jelenik meg ami csökkenti a webhely láthatóságát.

A Google duplikált tartalmainak egy szűkszavúbb módja az, ha a tartalom önmagával versenyez. Más szóval, minél több ismétlődés fordul elő, egy oldalnak több versenytársa van.

A kiváló, egyedi tartalom következetes kihasználása nehéz feladat. Ha a Google duplikált tartalomra vonatkozó büntetése valójában nem létezik, továbbra is aggódnia kell ezek miatt a problémák miatt? Természetesen. Más problémák is felmerülhetnek, amelyek továbbra is a többszörös tartalombüntetés egy másik formájának számíthatnak.

Tartalommarketing-stratégiád minden eddiginél fontosabb 2022-ben. Mivel az összes internetes forgalom több mint 93 százaléka a keresőmotorokon keresztül megy keresztül, egy robusztus tartalommarketing-terv megvalósítása a legjobb módja annak, hogy vállalkozásod növekedését megfelelő módon hajtsd végre robotpilótaként.

Ha bármi kérdésed van vagy segítségre lenne szükséged keress minket bizalommal!

Mielőtt mennél

120.000 Ft-os kupon

Google Hirdetés szolgáltatásunk mellé 120.000 Ft-os kupont írunk jóvá. Ne hagyd ki!