Itt a Google Bard, a Google chatbotja

Megváltozik a Google rangsorolása? Nem a fizetett hirdetések lesznek az elsők, ha elindul a "Bard"!

Betoppant a google Bard, a Google reakciója a OpenAI ChatGPT-jére. A Bard, vagyis a mesterséges intelligencia alapú chatbot még csak kevés ügyfél számára hozzáférhető, de hamarosan mindenki számára elérhető lesz.

 

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a Google hivatalos oldalán tette közzé, hogy útnak indították a Google chatbotját a Bard-ot, még csak csekély megbízható tesztelők részére. A blogoldalon azt is láthatjuk, hogy néz ki a chatbot és a működését is megtekinthetjük.

 

Mi az a Google Bard?

A Google Bard, a Google LaMDA nagy nyelvi modelljén alapuló chatbotja. A Google vezérigazgatója, Sunda Pichai többször kiemelte, hogy a Chatbot még tesztelési periódusban lévő alkalmazás.

A LaMDA modelljét először 2021-ben láthattuk, mint új-generációs, beszélgetésre is használható nyelvi modellt. Ez az alapja a Google Barn-nak.

A Bard a LaMDA modellnek egy egyszerűsített változata. Az könnyítés azért kellett, mert a nyelvi modellek számítási igénye hihetetlenül nagy és ezt az egyszerűsített változattal sikerült minimalizálni.

 

A Google véleménye alapján ez azt is lehetővé teszi, hogy több felhasználó részére hozzáférhetővé tegyék a modellt, továbbá, hogy kellő visszajelzést kapjanak a fejlesztéséhez.

 

 

Sundar Pichai, így beszélt a Google Bard-ról:

“A Bard arra törekszik, hogy a világ széleskörű ismeretanyagát ötvözze nagy nyelvi modelljeink erejével, intelligenciájával és kreativitásával. A világhálóról származó adatokból merít, hogy friss, magas színvonalú válaszokat adjon. A Bard lehet a kreativitás kibontakozási lehetősége és a kíváncsiság indítópontja, segíthet elmagyarázni a NASA James Webb űrteleszkópjának új felfedezéseit egy 9 évesnek, vagy többet megtudni a futball jelenlegi legjobb csatárairól, majd gyakorlatokat, tippeket ad készségei fejlesztéséhez.”

 

A Google többször is kiemelte, hogy a Bard, még tesztelési üzemben működik, így lehetőség van még a szükséges fejlesztésekre is a visszajelzések alapján.

Kik tesztelik a Google Bard-ot?

A Google Bard még nem elérhető mindenki számára. A Google egy cégen kívüli, speciális csoportot bízott meg a teszteléssel. Pillanatnyilag a tesztelők segítenek és küldenek visszajelzést a Google számára, hogy mit szükséges még fejleszteni Chatboton.

 

A tartalomfejlesztőket és a weboldaltulajdonosokat nyilván főleg az érdekli, hogy hogy jelenik meg a keresőben a Google Bard.

A Google blogoldalán látható erről fotó is, hogy mire kell számítani.

Nem sok jóra…

 

A megosztott képernyőfotón tisztán látható, hogy a Chatbot válasza a keresőmező alatt jelenik meg, ráadásul igen nagy terjedelemben, ezzel lejjebb tolva minden más elemet a találati listán, így egyértelműen a weboldalakat is.

Ha ez az élesebb változatban is így néz ki, akkor ez igen negatív hatással lesz az átkattintási arányra. Persze felmerül a kérdés, hogy a Chatbot felelete mikor jelenik meg. A válasz esetleg automata, vagy ki kell választania a válaszadást a felhasználónak.

Egy biztos, a keresőoptimalizálásnak ez nagy kihívás lesz rövid időn belül.

 

A Sundar Pichai arról is beszélt, hogy:

“Hamarosan olyan AI-alapú funkciókat láthatsz majd a keresőben, amelyek az összetett információkat és a különböző nézőpontokat könnyen emészthető formátumokba rendezik, így gyorsan megértheted az összképet, és többet tudhatsz meg a világhálóról: akár további nézőpontokat keresel, például olyan emberek blogjait, akik zongoráznak és gitároznak, akár mélyebben elmerülsz egy kapcsolódó témában, például a kezdőként való elindulás lépéseiben.”

 

Vagyis a Google véleménye alapján a Bard egyfajta fejlődést jelent a keresésben. Az azonban nyilvánvaló, hogy a webes találatokra nagyon sok keresőkifejezésben nem lesz szükség. Ez főleg az információs célú keresésekre igaz. A szolgáltatók, webáruházak előnyösebb helyzetben lesznek.

 

Sajnos nyilvánvaló, hogy az ilyen típusú kérdés/válasz bizonyos weboldalak számára igen nagy forgalomesését jelentenek majd.

 

 

 

Mielőtt mennél

120.000 Ft-os kupon

Google Hirdetés szolgáltatásunk mellé 120.000 Ft-os kupont írunk jóvá. Ne hagyd ki!