KATTINTÁSI CSALÁSOK 2022-ben

KATTINTÁSI CSALÁSOK

KATTINTÁSI CSALÁSOK 2022-ben:Tényleg létezik ilyen? És hogyan vegyük észre?

kattintásos csalás click fraud

Az online kampányok sikeres lebonyolítása enélkül a probléma nélkül is óriási, és összetett feladat.

A kattintási csalás egyrészről rendkívül veszélyes a kampány összteljesítményére nézve, másrészről a negatív hatásai még jobban megnehezítik a dolgunkat a remélt profitunk megszerzésében.

Azt, hogy ez milyen valós probléma, azt jól jelzi ez a szám adat: 

Az online hirdetési csalások költségei 2022-re várhatóan 81 milliárd dollárra nőnek! 

Amíg mi ügynökségek, és Ti mint üzlet tulajdonosok, egyre precizebbek, ügyesebbek vagyunk, és jobb célzásokkal, vonzóbb, és kreatívabb kampányok létrehozásában vagyunk érdekeltek az olcsóbb konverziók elérése céljából, addig a csalók hasonló ütemben javulnak, és egyre finomabb eszközökkel támadnak minket. 

Emiatt az óriási jelentőségű probléma miatt, a hirdetéseink futtatása során előforduló kattintási csalások sikeres észlelése még soha nem volt ennyire fontos a költségvetésünk minimalizálása és a ROI maximalizálása szempontjából, mint 2022-ben! 

Mi is az a kattintás csalás? És miért is rossz ez nekünk?

A Kattintásos csalás az interneten a kattintásonkénti fizetésen alapuló (PPC) hirdetések megtámadásával történik, amikor egy kattintást botok vagy emberek hoznak létre anélkül, hogy a hirdetéssel bármi dolguk is lenne a károsításon kívül. 

A PPC keresőmotorok hirdetési kampányaiban ez ugye nagyon rossz, mert mi Pl: a Google vagy a facebook felé nagy általánosságban a kattintásonként fizetünk. 

 

Ezért a kattintási csalások gyakran a következő problémákat eredményezik:

 

 • Magasabb hirdetési költség
 • Magasabb átkattintási arány
 • Alacsonyabb konverziós arány

A PPC hirdetések – és így a kattintási csalások – leggyakrabban a Google Ads és a Facebook hirdetési hálózatokban találhatók meg. Ez a két platform a PPC hirdetési piac több mint 50%-át teszi ki. Ezért, ha a Te céged is részt vesz hirdetési kampányokban ezeken a platformokon, nagy a valószínűsége annak, hogy Te is károsultja vagy a kattintási csalásoknak.

PPC kampányokat érintő hirdetési csalások.Kik a felelősek? Milyen kattintási csalások léteznek?

A csalások felelőssége számos félre hárítható, íme az 5 leggyakoribb bűnös:

Versenytársak

a mai telített, fizetett keresési hirdetési piacon gyakran előfordulhat, hogy versenytársak ismételten rákattintanak a hirdetéseinkre. Ha ezzel ki tudják meríteni a napi költség keretünket, akkor már el is foglalták a helyünket az adott kulcsszavak által kiváltott megjelenésünkre. 

Márka-utálók

Tudod, hogy ha sikeres vagy, valaki el akar tüntetni Téged, vagy csak költségbe verni a vállalkozásodat. A „gyűlölködők” legegyszerűbb módja az, hogy pénzbe kerüljenek Neked, ha a hirdetéseidre kattintanak.

Klikk Botok

A kattintásra fejlesztett  botok nagyon gyakran felelősek a kattintás csalásért. A bot egy olyan szoftver, amely az interneten működik, és ismétlődő feladatokat hajt végre. Bár léteznek “jó botok” és jó bot forgalom, a rossz robotok képesek negatívan befolyásolni egy alkalmazást vagy webhelyet.

Klikk farmok

Ezeket a sokszor ipari mennyiségű eszközöket úgy tervezték, hogy kattintásokkal árasztják el a linkeket, és utánozzák az emberi viselkedést – így a kattintási csalások nehezen észrevehetők.Van néhány híres kép a kattintó farmokról az interneten. Az egyik az HBO Szilícium-völgy című sorozatából származik, ahol az egyik epizód utolsó felvételén egy raktár látható, tele emberekkel, akik kattintgatnak a számítógépeken.

Egy másik fotó egy valódi kínai kattintó farmról készült, ahol telefonok vannak összekapcsolva, és egy magányos munkás nyomogatja őket. A klikk farmok működéséről egy következő blog posztban még fogok írni részletesen.

Véletlen kattintások

Rosszindulatú szándék nélkül kattintanak a hírdetéseinkre. A mobil hirdetésekre leadott kattintások akár 55% -a azért van, mert a hüvelykujjuk kövér.

Természetesen nem csak ezek a kizárólagos események amikor egy internetfelhasználó kattintással kárt okoz nekünk.. Ennek ellenére a kattintási csalások áttekintése során leggyakrabban ez az 5 dolog valamelyike történik.

Egy másik fotó egy valódi kínai kattintó farmról készült, ahol telefonok vannak összekapcsolva, és egy magányos munkás nyomogatja őket. A klikk farmok működéséről egy következő blog posztban még fogok írni részletesen.

Hogyan észlelhető a kattintás csalás?

Az alábbiakban pár módszert mutatok, amellyel könnyedén észlelheted, hogy kampányaidat csalás veszélyezteti.

 

 • Furcsa kiugrások a hirdetés megjelenítésekben és a kattintások számában
 • Teljesítmény trendek a megjelenítések és kattintások számának változása során:Nem nő a konverzió mennyisége
 • Nem nő az oldalmegtekintések száma
 • A visszafordulási arány növekszik
 • 5 mp alatti oldalon töltött idők az analitics-ben

Annak megállapításához, hogy kampányaid kaptak-e érvénytelen kattintásokat, át kell tekintened ezeket a teljesítménytrendeket. 

 

Hogyan előzheted meg a kattintásos csalást?

A kattintásos csalás megelőzése lehetséges, de nem olyan egyszerű. 

Az alábbiakban 3 módszert mutatunk be. 

 • Korlátozd a hirdetések láthatóságát: Minél jobban testre szabod a  hirdetési kampányaidat, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy rosszindulatú támadók vagy versenytársak rákattintanak a hirdetéseidre és kattintási csalást okoznak. Ügyelj arra, hogy olyan hirdetési taktikákat alkalmazz, mint a földrajzi célzás, a hosszú keresési kifejezések és az eszköz célzás.
 • Kampányfigyelés: A legsikeresebb PPC reklámkampányok rendszeres, napi karbantartással futnak. Ha odafigyelsz ezekre a kampányokra, akkor nemcsak a teljesítményük javítható, hanem a lehetséges kattintási csalások gyorsabb felfedezésében is segíthet.
 • Használj kizárási listákat: ha hirdetéseid kampányai a Google Display Hálózaton is futnak, gondoskodjon pontos és kiterjedt kizárási listáról, amellyel korlátozhatod a  hirdetések láthatóságát a rossz minőségű vagy irreleváns webhelyekről érkező  célközönség számára. Készíts akár napi szinten kizárásokat! 

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy megoldásaink hogyan segíthetik a marketing költségek megtakarítását, vagy ránk bíznád ezt a feladatot nézd meg a következő oldalunkat: 

Adwords kampány kezelése és optimalizálása és védelem a káros kattintásokkal szemben:

Mielőtt mennél

120.000 Ft-os kupon

Google Hirdetés szolgáltatásunk mellé 120.000 Ft-os kupont írunk jóvá. Ne hagyd ki!