A Google Tag Manager – az online marketing címkézési eszköze

Az online marketing világában a pontos és hatékony adatgyűjtés, valamint a webanalitikai eszközök kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Azonban az adatok nyomon követése és az elemzés folyamatos karbantartása időnként időigényes és kihívást jelentő feladat lehet.

A Google Tag Manager nevű eszköz segít a címkézési folyamatok egyszerűsítésében és optimalizálásában.

Mi az a Google Tag Manager?

A Google Tag Manager egy ingyenes online eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén kezeljék és telepítsék azokat a kódrészleteket és címkéket (tag-eket), amelyeket webhelyükön szeretnének használni. A GTM célja, hogy központi helyet biztosítson a különböző címkék kezelésére, ezzel minimalizálva a webhely kódolásával kapcsolatos technikai ismeretek szükségét.

Mire használhatod a Google Tag Managert?

címkék és követők telepítése: A GTM lehetővé teszi a könnyű címkézést és a követők telepítését azáltal, hogy egyszerűen beilleszti a megfelelő kódrészleteket, majd azokat a webhelyre telepíti.

webanalitikai adatok gyűjtése:  A GTM lehetővé teszi az adatgyűjtő kódok (például a Google Analytics) hozzáadását a webhelyhez. Ezáltal részletes információkat kaphatsz a látogatóid viselkedéséről, például az oldalletöltések számáról, az átlagos látogatási időről és a konverziókról.

konverziós követés:  A GTM lehetővé teszi a konverziós követők és események telepítését a webhelyre. Ez segít abban, hogy követhesd a céloldalakra történő látogatásokat, a kitöltött űrlapokat vagy a vásárlásokat, és elemezheted a konverziós arányokat is.

Címkék, aktiválási szabályok, változók

A Google tag Managerben a címkék (tags) olyan kódrészletek, amelyeket telepíteni szeretnél a webhelyedre. Ezek a címkék lehetnek például webanalitikai követőkódok, hirdetési követők vagy más nyomkövető eszközök.

A GTM segítségével könnyedén kezelheted és konfigurálhatod ezeket a címkéket egy intuitív felületen keresztül, anélkül, hogy közvetlenül a webhely kódjába kellene beavatkoznod.

Az aktiválási szabályok (trigger) segítségével meghatározhatod, hogy mikor és milyen események során legyen aktiválva egy adott címke. Például beállíthatod, hogy egy konverziós követő címke akkor aktiválódjon, amikor egy felhasználó kitölt egy űrlapot vagy vásárlást hajt végre. Az aktiválási szabályok nagyon rugalmasak, és számos előre meghatározott eseménytípust kínálnak, például oldalletöltést, gombkattintást vagy időzített eseményeket.

változók (variables) olyan adatokat tartalmaznak, amelyeket a címkék konfigurálásához használhatsz. Például beállíthatsz egy változót, amely a webhely URL-jét tárolja, vagy egy másikat, amely a kosár tartalmának összegét mutatja. Ezeket a változókat aztán felhasználhatod a címkék konfigurációjában, például a kívánt események vagy feltételek beállításához.

A Google Tag Manager használatba vétele csupán néhány egyszerű lépést igényel:

  1. Regisztrálj egy GTM fiókot. (Ehhez szükséged lesz egy Google-fiókra)
  2. Hozz létre egy új tárolót (container) a GTM felületén. Ez tartalmazza majd a címkéket és azok konfigurációját a webhelyeden.
  3. Az előírt lépéseket követve illeszd be a GTM kódszegmensét a webhelyeden található minden oldal forráskódjába. Ez a kódszegmens biztosítja a GTM megfelelő működését.
  4. Használd a GTM felhasználói felületét a címkék és konfigurációk létrehozásához. A GTM felhasználói felületén könnyedén hozzáadhatsz új címkéket a tárolódhoz, például Google Analytics követőkódot. Ezenkívül beállíthatod az aktiválási szabályokat és a változókat.
  5. Teszteld a beállításokat. A GTM rendelkezik egy előnézeti móddal, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizd, hogy a címkék megfelelően működnek-e.
  6. Ha elégedett vagy és mindent rendben találsz, publikáld a változtatásokat a GTM-ben. Ezután az oldal automatikusan frissíti a webhelyed összes oldalát a beállított címkékkel és konfigurációkal.
  7. Ellenőrizd az adatgyűjtést és elemzést a webanalitikai eszközödben (például Google Analytics). Győződj meg arról, hogy a megfelelő adatokat gyűjtöd és követed, és hogy a címkék és konfigurációk jól működnek-e.
 
Share this

További bejegyzéseink: